Autós hírek: Ünnepélyes keretek között megnyílt az új Porsche Múzeum


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


[kozl]A Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG székhelyén, Stuttgart-Zuffenhausenben, szerdán hivatalosan is megnyílt az új Porsche Múzeum. A látványos új épületegyüttesben rendezett ünnepség keretében Dr. Wendelin Wiedeking, a Porsche AG igazgatótanácsának elnöke köszöntötte Peter Straubot, a parlament elnökét, Günther Oettinger baden-württembergi miniszterelnököt, Heribert Rech belügyminisztert, Dr. Wolfgang Schuster stuttgarti fõpolgármestert, valamint a Porsche és a Piëch család megjelent tagjait, illetve a további mintegy 200 meghívott vendéget. A múzeum a nagyközönség elõtt elsõ ízben január 31-én, szombaton nyitja meg kapuit.

Wiedeking beszédében a vállalat székhelyén nyílt Porsche Múzeum különleges jelentõségét hangsúlyozta: „A Porscheplatzon épült új múzeum egyben társaságunk új névjegye is. A jövõben ugyanis nemzetközi ügyfélkörünket éppúgy itt fogadhatjuk majd, mint a világ minden részérõl érkezõ látogatóinkat, akik részben ugyan maguk nem Porschéval járnak, ám sportautóink mindenkor rajongással töltik el õket. Míg az épület merész architektúrája a Porsche egyedülálló, magabiztos és a jövõre összpontosító egyéniségét tükrözi, az üzemképes sportautókból álló „gördülõ kiállítás” mindenkor élettel tölti meg a vállalat oly gazdag történelmét.“ Az igazgatótanács elnöke hozzátette: „A múzeumot nemcsak kiállítási épületként, hanem a Porsche és a nagyközönség között folytatott állandó dialógus eszközeként, kommunikációs helyszín gyanánt is kívánjuk használni.“

Összesen 5.600 négyzetméternyi kiállítóterületén a modern komplexum mintegy 80 történelmi jármû, s a vállalat történetének több, mint 200 gondosan elrendezett kiállítási tárgya számára kínál helyet. A rendezvényekhez impozáns tetõteraszra nyíló, tágas konferenciatermek állnak rendelkezésre. A kiállítási területbe integrált „Christophorus“ exkluzív étterem Stuttgart színvonalas gasztronómiai kínálatát bõvíti. A múzeum emellett a Porsche Történeti Archívumával a sportkocsigyártó teljes történelmi spektrumát egyetlen, központi helyszínre összpontosítja. Az üvegfalú múzeumi restaurátormûhelyben dolgozó specialisták pedig gondoskodnak arról, hogy a kiállítási példányok, illetve az ügyfelek történelmi sportautói mindenkor teljes szépségükben jelenhessenek meg.

Dr. Wolfgang Porsche, a Porsche AG felügyelõ bizottságának elnöke a sportkocsigyártó azon feladatát emelte ki, hogy hûen ápolja az alapítók és életmûvük emlékét: „Nagyapámat és apámat igazi úttörõk módjára, mérnökként és vállalkozóként egyaránt az autó iránti szenvedélyük vezette. Munkásságuk, s amivé utódaik mindazt fejlesztették, itt hiteles dokumentálásra kerülhet“ – fejtette ki Porsche. Meglátása szerint az új múzeum megnyitásával a stuttgarti vállalat azon törekvésének kíván eleget tenni, hogy a sportos autózás élményét a jövõ generációi számára is megõrizze.

Uwe Hück, a Porsche AG konszern üzemi tanácsának elnöke számára az új létesítmény nem csupán a márka személyiségének alapvetõ eleme, hanem minden egyes dolgozó felé motivációt és elkötelezettséget is képvisel: „E múzeum a Porsche-kultúra része, a dolgozók megbecsülése, az emberség, a munkáltató és a munkavállalók együttmûködése, illetve az egymás közötti tisztességes és nyílt viszony kultúrájáé“ – hangsúlyozta az üzemi tanács elsõ embere.

Oettinger miniszterelnök a Porsche Múzeum különleges és erõteljes, az országhatárokon is messze átnyúló, egyéni kisugárzására hívta fel a figyelmet: „Baden-Württemberg történelme az autózás bölcsõjeként szorosan összefonódik Ferdinand Porsche életútjával. Óriási kreativitása nyomán született, majd fia, Ferry által továbbvitt alkotásai egyaránt megjelennek ezen egyedülálló sportkocsi-gyûjteményben, amely ilyen bõséges terjedelemben elsõ ízben nyílik meg a nagyközönség elõtt. E kiállítás az ország számára világhírt hozó sváb mérnöki mesterség hû tükre.”

Dr. Schuster fõpolgármester a Porscheplatzon nyílt új épületben tett sétát követõen így fogalmazott: „Nagy dolog ez Zuffenhausen életében. A tartomány fõvárosa az új Porsche Múzeum formájában az egész világ autórajongóinak szóló, újabb vonzó nevezetességgel gazdagodott. A régió pedig egyúttal vonzó és sokoldalú rendezvényközponttal bõvült, Stuttgart így – immár mindenki számára közvetlenül megélhetõ módon – az autó igazi világvárosává fejlõdött.“

A tiszta fehér múzeumépület, amelynek kiállítási területe mindössze három pilléren nyugodva valósággal lebegni látszik, merész architektúrájával már építése három esztendeje alatt is felkeltette a szakma érdeklõdését. Roman Delugan, a bécsi Delugan Meissl Associated Architects irodától – akinek terve 2005 januárjában végül megnyerte a pályázatot –, már a kezdetektõl fogva a látogatókat kívánta a középpontba állítani: „Az architektúrát nem csupán mint épületet kell szemlélni, hanem az emberekre testileg-lelkileg ható alkotásként is. E múzeum mindenki számára testközelbõl teszi átélhetõvé a Porsche világát.“

A stuttgarti kiállítás-tervezõ Prof. HG Merz koncepciója tudatosan nélkülözi a show-effektusokkal tûzdelt, színpadias installációkat, hagyja, hogy a sportkocsik önmagukért beszéljenek.
„Az ilyen szintû kiállítási tárgyak nem igényelnek nagyszabású „csomagolást“- hangsúlyozta Prof. Merz. „Itt, Zuffenhausenben, az autók egyfajta szobrok módjára jelenhetnek meg a fehér galériában. E visszafogott kiállítási mód révén a látogató szinte ’kettesben’ maradhat az autóval és egyéni érzéseivel.“

A Porsche legalább 200 ezer látogatóra számít évente. Már a gyár területén mûködõ, alig 20 jármû számára helyet kínáló korábbi múzeumot is mintegy évi 80 ezren keresték fel. A Porsche AG történeti gyûjteménye összesen több mint 400 verseny- és sportautót számlál. Mivel csaknem mindegyik kiállítási modell veteránversenyeken is indul, a „gördülõ múzeum” különlegességei folyamatosan változnak, így az ismételt látogatások is új és érdekes élményekkel szolgálhatnak.

Az új Porsche Múzeum január 31-tõl hétfõ kivételével naponta 9-tõl 18 óráig várja látogatóit. A felnõttjegy ára 8 euró (négy euróval alacsonyabb), míg a 14 év alatti gyermekek felnõtt kíséretében ingyen látogathatják a kiállítást.