Autós hírek: Elkészült a Zonda R


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


Két éve kezdtek el elõször egy új Pagani modellrõl suttogni, és mostanra el is készült a teljesen új autó. Noha formai jegyekben sok a hasonlóság, a kocsinak csupán egy tizede közös a Zonda F-fel. A kocsi új vázszerkezetet és motort kapott, valamint a váltót is lecserélték.

A hatliteres V12-es erõforrást továbbra is az AMG szállítja az olasz cégnek, de ez a motor sokkal pörgõsebb: csúcsteljesítménye 750 lóerõ 8000-es fordulaton, nyomatéka pedig 710 Nm. Érdekesség, hogy most álltak át a Paganinál a szárazkarteres kenésre is.

A motorhoz különleges többtárcsás kuplung tartozik, amihez egy teljesen új fejlesztésû hatfokozatú szekvencionális váltó csatlakozik. A másik nagy újítás, hogy a kocsi teljes vázszerkezete karbonszálas mmûanyagból készült, a a tengelytáv 47, a hossz 394, a nyomtáv pedig 50 mm-rel meg nõtt meg. Így a kocsi sokkal biztosabb kanyarban, gyári adat szerint 1,5g-s oldalgyorsulásra képes.

A Zonda R rengeteg ember vágyának tárgyát képezi, de mindössze 10 dúsgazdag és fanatikus érezheti a birtoklás élményét. Az 1,2 millió eurós ár így nem is tûnik olyan soknak.