Autós hírek: Honda Soltec: Napelemben utaznak


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


[3]A Honda száz százalékos saját tulajdonában álló leányvállalat, a Honda Soltec Co., Ltd. néhány hónapja egész Japánban megkezdte a közösségi és ipari célokra alkalmas vékonyfilmes napelemek forgalmazását. 2007 októbere óta a vállalat háztartási célokra már árusította a napelemeket, s a Honda most úgy döntött, hogy kiszélesíti vásárlói körét; ennek érdekében gyártani és forgalmazni kezdte a közösségi és ipari létesítmények által igényelt, nagyobb elektromos kapacitással bíró napcellákat is.

A Honda közösségi és ipari felhasználású napelemei

A réz, indium, gallium és szelén (CIGS) alapanyagú, vékonyfilmes cella elektromos áramot állít elõ a napenergiából; a Honda által kifejlesztett napelem mind gyártási eljárását, mind pedig mûködését tekintve környezetbarát. A környezetvédelmi elvárások erõsödése és az ilyen jellegû igények láttán döntött úgy a Honda, hogy immár nemcsak háztartási célokra árusítja e terméket, hanem termékkínálatát tovább bõvítve közösségi és ipari felhasználásra is.

[5]A Honda kiterjedt tapasztalatai a napelemek széles körû felhasználásának területén lehetõvé tették a vállalat számára, hogy kiszélesítse termékkínálatát, amely így alkalmassá vált a közösségi és ipari felhasználásra is. Az alábbiakban ismertetünk néhány kész projektet:
Honda Cars márkakereskedés

Az Ibaraki tartományban, Észak-Katsutában mûködõ Honda Cars Mito márkakereskedés felújításának részét képezte egy 9 kW-os napelem-rendszer üzembe állítása. A rendszer látja el energiával a létesítmény bemutatótermét és irodáját.

[4]A Solar Bear (Naposmedve) Alapítvány nevû nonprofit szervezet célja, hogy környezetvédelmi oktatást nyújtson a gyermekek számára, valamint hogy küzdjön a globális felmelegedés ellen. A szervezet a jelentkezõ óvodák közül véletlenszerûen választott ki három intézményt Japánban, s Honda napelem-rendszerrel látta el õket.

Autószállító hajó

A Honda leányvállalataként mûködõ, autószállítással foglalkozó ACT Maritime Co., Ltd. az egyik nagyméretû szállítóhajóján egy 20 kW-os napelemrendszert alkalmazott, amely kísérleti jelleggel a hajótér világítórendszerét stb. látja el árammal; a 2007 novembere óta mûködõ berendezés a hosszú hajóutak során bõségesen rendelkezésre álló napenergiát hasznosítja.
Napenergiával mûködõ hidrogéntöltõ állomás a Honda R&D Americas, Inc. vállalatnál

A Honda R&D Americas, Inc. vállalat a kísérleti jelleggel mûködõ 6,7 kW-os napelemrendszert használja a víz elektrolízisére, hogy így CO2 kibocsátás nélkül állítson elõ hidrogént.
Új motorkerékpár-gyártó üzem a Kumamoto gyárban

Az 1000 modulból álló, 116 kW-os napelemrendszer Japán legnagyobb ilyen jellegû berendezése; a rendszer az irodaépület és az üzemegység világításához szolgáltat áramot.

[1] A kisebb CO2 kibocsátású motorkerékpárok, autók és kisgépek fejlesztéséhez a Honda energia-elõállító berendezéseket készít, s a vállalat elkötelezte magát azon tevékenységek terén, amelyek segítenek a globális felmelegedés mérséklésében.

A pillanatnyi teljesítmény függ a napsugárzás mértékétõl, a beállítás feltételeitõl (beirányzás, szög és környezet), a helyszín földrajzától és a hõmérséklettõl./Autósoldalak.hu/