Autós hírek: BMW R1200GS: Boorman újabb kalandtúrája


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A színész és utazó Charley Boorman a nyáron egy több mint 300 motoros alkotta konvoj kíséretében, egy BMW R 1200 GS Adventure motor nyergében kelt át a fenséges Harbour Bridge hídon, Sydneyben.

[2]A „By Any Means” (bármi módon) névre keresztelt kaland utolsó szakasza egy háromhónapnyi utazás befejezését jelentette, amelyet bármely közlekedési eszközzel meg lehetett tenni – kivéve persze a menetrendszerinti repülõgép-járatokat. A kaland, az írországi Wicklow-ból az ausztrál fõváros legendás kikötõjében található Botanikus Kertig tartott.

A világraszóló túra Boorman és Russ Malkin ötlete volt, amelynek keretében egy háromfõs társaság áprilistól kezdve 24 országon át és 33.811 km-t utazott több mint százféle közlekedési eszközön. Boorman, Malkin és az operatõr Mungo az utazás minden lépését megörökítette; a filmet szeptembertõl kezdve egy hatrészes TV-sorozat formájában sugározza a BBC kettes csatornája Angliában, míg a National Geographic Channel jövõre egyben, egész estés filmként fogja levetíteni.
 
[1]Boorman, (akinek Ewan McGregor-ral készített Long Way Down címû kalandját már július közepe óta vetítik a National Geographic tévécsatornán) alaposan felkészült az újabb megmérettetésre. Az Írország-Ausztrália túra során érintett országok között volt Törökország, Grúzia, Azerbajdzsán, Irán, India, Nepál és Indonézia, a közlekedési eszközök sorában pedig a vonattól kezdve a konténerhajóig, a fatörzsbõl vájt kenun, és a cementuszályon keresztül a napenergiával mûködõ autóig szinte minden megtalálható volt. Charley a kalandot természetesen kedvenc közlekedési eszközével fejezte be: ez pedig nem más, mint egy BMW motorkerékpár.

„Három és fél hónapos kalandos utazás után hihetetlen érzés volt megérkezni Sydneybe” – mondta Charley a túrát követõen. „Az egyik legemlékezetesebb mozzanat az volt, amikor egy parányi, fából faragott csónakon utaztunk Timorból Darwinba. Hat napig tartott az út, és abból három napon keresztül borzasztó rossz idõ volt” – fogalmazott a színész, utazó Boorman.

[3]Az utazás utolsó napja hajnal után nem sokkal kezdõdött Wollongongban, Új Dél Wales déli partjainál. Charley itt több száz lelkes szurkolóval és jóakaróval találkozott, akik elkísérték a Sydney belvárosáig tartó háromórás úton a páratlan látványt nyújtó ausztrál télben. A kimerítõ utazás végén, a Botanikus Kertnél, Charleyt az õsi földtulajdonosok aboriginal bennszülött indián képviselõje fogadta.

A BMW Motorrad Australia az utazás utolsó szakaszához különféle motorokat biztosított a csapat számára. Charleynak pl egy 2008-as R 1200 GS Adventure modellt. A csapat flottájában helyet kapott még egy HP2 Megamoto is, amelyen Charley felesége, Olivia utazott, több R 1200 GS és F 650 GS, valamint egy K 1200 R modell is./Autósoldalak.hu/