Autós hírek: Chevrolet Cruze: Az elsõ képek


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


[1]Az Európában jövõ márciustól kapható Cruze a hagyományos négyajtós stílus dramatikus újraértelmezése. Magán viseli a márka globálisan megjelenõ új formavilágát, amely minden arany csokornyakkendõt viselõ autó névjegyévé válik majd.

A Cruze meredeken emelkedõ szélvédõjétõl a rövid csomagtartó felé ívelõ, lejtõs hátsó oszlopokban végzõdõ tetõvonala kupéformát ad a kompakt négyajtósnak.

Szélesebb és hosszabb is, mint legtöbb vetélytársa. A gondosan megrajzolt karosszéria sarkai felé kitolt kerekek határozott kiállást biztosítanak. A monolitikus szoborra emlékeztetõ, figyelemreméltóan szûk illesztések és a visszafogott külsõ díszítés pedig a kiváló minõséget hangsúlyozzák.

A Cruze markáns profiljához jól illeszkedik a merész orrkiképzés a nagy fényszórókkal, amelyek a sarkokat körülölelve nyílszerûen indulnak felfelé a sárvédõkig és a motorháztetõig. Szintén egyedi jellemzõ a homorú övvonal, a kettõs díszrács és a karosszériából „kidomborodó' kerekek. Belül a kettõs mûszerfal dizájn a legmeghatározóbb, amely elõször a Corvette sportkocsiban mutatkozott be.

[2]„Célunk a Cruze megtervezésekor nem csak a fejlõdés demonstrálása, hanem egyfajta merészség kifejezése is volt!' -mondta Taewan Kim fõtervezõ. „Jelentõs lépést tettünk elõre azzal, hogy határozott stílust adtunk a Chevrolett termékeknek szerte a világon.'
A párizsi autószalon látogatói azt is észrevehetik, hogy a Chevrolet progresszív formavilága a Cruze utasterében is visszaköszön. Az erezett, szemcsés felületek, a puha tapintású anyagok, és a selyemfényû díszítõelemek olyan minõségérzetet eredményeznek, amelyek jól harmonizálnak a letisztult külsõ formával.

Európai premierjén a Cruze 1.6 literes (112 LE/82 kW) és 1.8 literes (140 LE/103 kW) 16 szelepes, benzines, kétoldali változó-szelepvezérlésû erõforrásokkal lesz kapható. A motorok a nagyobb teljesítmény mellett, alacsonyabb károsanyag-kibocsátással és gazdaságosabb üzemmóddal büszkélkedhetnek. Az új 2.0 literes turbódízel 150 lóerõs/110 kilowattos teljesítményre, és 320 newtonméter nyomaték leadására képes. A hajtásláncot az ötsebességes manuális váltó, és a kompakt kategóriában a Chevrolet elsõ hatsebességes automatikus váltómûve teszi teljessé.

A 2008-as eladások 23 százalékos növekedésével a Chevrolet a GM Europe leggyorsabban növekedõ márkája. A Cruze érkezése az új, izgalmas termékpaletta zászlóshajója, amely várhatóan még nagyobb sikerekre viszi a márkát.

[3]„Büszkék vagyunk rá, hogy e globális márka új modelljét elõször Európában mutathatjuk be!' -mondta Wayne Brannon a Chevrolet Europe elsõ embere. „A Chevrolet mindig nagy hangsúlyt helyezett az értékek kifejezésére, és a Cruze oly módon teljesíti eme ígértet, mint elõtte még egyik modell sem. Tervezésével, minõségével, anyagaival, és gyönyörû megjelenésével új értelmet ad az érték fogalmának. Kategóriájában az illesztések és a kezelõszervek kiváló minõsége is új sztenderdnek számít Európában.'

A Cruze olyan fejlesztõmunka eredménye, amely a GM globális szakértelmére alapoz; ez az elsõ modell az új, világszínvonalú minõséget garantáló kompakt családban. Így minden bizonnyal kiérdemli majd a legmagasabb biztonsági minõsítéseket is.
A Chevrolet Cruze 2009 márciusától lesz kapható Európában. Ezt követõen a világ más jelentõs piacain is bemutatkozik majd, természetesen a helyi igényekhez illeszkedõ motorválasztékkal./Autósoldalak.hu/