Autós hírek: Honda Cub: Hatvan millió fölött


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A Honda Cub sorozat motorkerékpárjainak összesített gyártási darabszáma 2008. áprilisának végére elérte a 60 milliót. A Honda Super Cub C100-ast 1958-ban kezdték el gyártani Japánban, s hamarosan az egész világon népszerûvé vált; a fõleg üzleti célokra, a mindennapi szállítási feladatok elvégzésére használt motorkerékpár a világ több mint 160 országában szerzett örömöt a vásárlóknak. Ez év augusztusában lesz a Honda Cub sorozat bemutatásának ötvenedik évfordulója.

Super Cub C100 (Az elsõ modellsorozat Japánban 1958-ban)

[1]A Super Cub bemutatásának idején a kétütemû blokkok voltak a motorkerékpárok leginkább elterjedt erõforrásai. Ám a Honda Super Cub C100 motorja innovatív, nagy teljesítményû, 50 cm3-es, négyütemû blokk volt, amely sokkal gazdaságosabban mûködött, ráadásul nagyon tartós volt. Emellett a Super Cub C100 olyan kreatív, különleges szerkezeti megoldásokat is kínált, mint a mélyre ültetett csõtengelyes váz, aminek révén könnyû volt a fel- és leszállás, vagy a centrifugális kuplungrendszer, ami fölöslegessé tette a manuális kuplungolást, illetve a nagyméretû mûanyag lábvédõ elem, ami felfogta a szennyezõdéseket és menetszelet. Az elsõ generáció piaci bevezetése óta a modell koncepciója és alapvetõ tervezési elvei változatlanok maradtak, s az egyedi stílust a ma gyártott modellek is megörökölték.
A Japánon kívüli piacokon - mint például Ázsiában - a Honda Cub sorozat képes volt alkalmazkodni a sajátos kultúrákhoz és az országonként eltérõ fogyasztói igényekhez. 2007-ben Japánban a környezetvédelmi teljesítmény fokozása érdekében a Honda PGM-FI*2 elektronikus üzemanyag-befecskendezõ rendszerével szerelték fel a Super Cub modellt. Mindez jól példázza a Honda Cub folyamatos alkalmazkodó képességét.

Super Cub 50 Standard (Japán 2007)

[2]A Super Cub exportja 1959-ben kezdõdött, s az elsõ kiszállítások az USA-ba irányultak; a Japánon kívüli gyártás 1961-ben vette kezdetét Tajvanon, ahol fõdarabokból szerelték össze a motorokerékpárokat. A Honda hosszú távon alkalmazott, 'termékeinket a vásárlókhoz közel kell gyártanunk' elvének megfelelõen számos más országban is megkezdõdött a helyi gyártás. A Honda Cub sorozat modelljeit jelenleg a világ 15 országában készítik./Autósoldalak.hu/