Autós hírek: Észak-kelet és dél-nyugat


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


Az idõrend úgy alakult, hogy elsõként Miskolcon lesznek láthatók a jármûvek. A III. Allianz Hungária Miskolci Autószalon szeptember 17-18-án, az Egyetemi Sportcsarnokban kerül megrendezésre. A következõ hétvégén, a pécsi Lauber Dezsõ Városi Sportcsarnokba utaznak el a különlegességek. Az utcai autókról, mindkét városban a helyi kereskedõk gondoskodnak, várható néhány forró újdonság, igazán friss jármû is.
Vegyük sorra a nem hétköznapi kategória biztos résztvevõit. Amerikát, terepen legyõzhetetlen autók képviselik, mindkettõ hadi múlttal rendelkezik. A Hummer H1 fekete színben pompázik, a kevésbé ismert gép, hat évtizeddel a háta mögött, több háborút is megjárt. Néhány szó róla: Az M2 A1 Halftrack, lánctalpat viselõ teherautó. Kalandregényt meghazudtoló a története. A második világháború afrikai hadmozdulataiban kezdte pályafutását, utána kisebb-nagyobb kitérõkkel, eljutott az izraeli hadseregbe. Ott is részt vett különféle harci cselekményekben, lövést kapott a helyi háborúban és otthagyták a sivatagban. A jelenlegi gazda, turista útján botlott bele és hozta haza az évtizedekig a homokban pihenõ veteránt.     
Olaszország jól el van eresztve sportautó gyárakkal. Egy vörös Ferrari F430-ban gyönyörködhet a közönség mindkét helyszínen. A „kis Ferrari”, a márka belépõ modellje 490 lóerõvel, 315 km/órás végsebességgel és négy másodperces százra gyorsulással. A vörös ördögnél talán egy fokkal figyelemfelkeltõbb a Lamborghini Gallardo. Az éles vonalakkal és sík felületekkel határolt sárga Lambo ülései mögött, V10-es, 500 lóerõs motor található. Felveszi a tempót a Ferrarival, mert 309 km/óra végsebesség és kilenc másodperces 160-ra gyorsulás jellemzi.
Az extra gépek krémjének bemutatása után, pár szót kell ejteni az „átlagos” kocsikat színesítõ motorokról. Két legendát kell kiemelni, egyik a Harley-Davidson, másik a kelet-Európának kedves MZ. A hajdani kelet-német márka teljesen megújult választékkal, korszerû kétkerekûekkel hódít. A motorozáshoz kapcsolódik a nézõket megmozgató program: a mostanában divatba jött négykerekû motorokat lehet kipróbálni.
A csarnokokban felállított színpadon, az Akrobat Max táncosai biztosítják a látnivalót. Ezen felül, egész nap közlekedés biztonsági vetélkedõ „folyam” lesz, az Allianz Hungária díjaiért. A gyermekek nagy figyelmet kapnak mindkét helyszínen, arcfestés, lufi hajtogatás, légvár és más elfoglaltságok várják a csemetéket.
BA