Autós hírek: Daf XF105 és társaik: Visszapillantó tükör


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


Az újonnan forgalomba helyezett jármûveken már évek óta kötelezõek ezek a tükrök, de az új rendelkezések értelmében minden 2000. januárjában vagy azt követõen regisztrált, 3,5 tonna feletti jármûre is vonatkozni fog az elõírás. Az üzemeltetõk az alábbi internetcímen tájékozódhatnak, konkrétan mit is jelentenek majd az új elõírások a flottájuk számára: www.checkyourmirror.com.
 
[1]2006-2007 óta az új tehergépkocsikat a fõ visszapillantó tükrökön kívül széles látószögû tükrökkel és a szokásosnál nagyobb teret belátó járdatükörrel kell ellátni, ezért ezeknek a felszerelése egy ideje már gyárilag történik. A széles látószögû tükör és a tolatótükör azonban az Európai Unióban 2000. január után regisztrált jármûvek esetében a teherautó utas-oldalán is kötelezõ lesz. Emiatt sok teherautón el kell végezni majd a szükséges szereléseket, hogy megfeleljenek az új elõírásoknak.
 
A most indult www.checkyourmirror.com honlapon a gépkocsivezetõk és üzemeltetõk könnyen és gyorsan ellenõrizhetik, milyen átalakításokra van szükségük, hogy jármûvük visszapillantó tükrei megfeleljenek a nemsokára életbe lépõ elõírásoknak. Egyes esetekben akár az összes tükör cseréjére is szükség lehet. A www.checkyourmirror.com oldalon minden teherautó-gyártmánynál típusonként lekérdezhetõ, milyen elv szerint kell elvégezni az átalakításokat. A felhasználók tizenkét nyelv közül választhatnak, és egy könnyen kezelhetõ speciális keresõfunkció áll rendelkezésükre ahhoz, hogy tájékozódhassanak a szükséges változtatások felõl.
 
[23]A honlap ábrák és fotók segítségével mutatja be, hogyan javítják az új tükrök a kilátást a jármûbõl. A késõbbiekben az oldal arról is ad majd felvilágosítást, hogy lehet tovább növelni a gépkocsivezetõ és az úton közlekedõk biztonságát./Autósoldalak.hu/