Autós hírek: Volkswagen Passat CC, Scirocco: Lipcsei bemutatkozás


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


Új modellek egész sorával fogadja a Volkswagen az idei tavaszi autós szezont. A lipcsei közönséget 2008. április 5. és 13. között hat németországi premier is várja az Automobil International kiállításon, köztük a négyajtós Volkswagen Passat CC és a teljes egészében új fejlesztésû Scirocco sportkocsi.
 
[2]A Volkswagen a legendás kétajtós modell visszatérését ünnepli. Hosszúra nyújtott kombi-kupé tetejének köszönhetõen akár négy felnõtt számára is kényelmes helyet kínál, s ezzel az év minden napjára ideális sportautónak bizonyul. A Scirocco sorozat palettáján négy éppoly nyomatékos, mint takarékos TDI- és TSI-motor sorakozik, mégpedig a 90 kW/122 LE és 147 kW/200 LE közötti teljesítménytartományban. Az új sportautó számos olyan innovatív technikát is felvonultat, mint például az adaptív futómû-szabályzás.
 
A Passat CC a Volkswagen legfontosabb idei újdonságai közé tartozik. Különleges ismertetõjegye: kupé-design, ám négy ajtóval; magas szintû kényelem, ám színtiszta dinamikával; sportos belsõ, ám kompromisszumot nem tûrõ térkínálattal. A Passat CC a korszerû és progresszív technikák „gördülõ tárháza”, olyan iránymutató segéd- és menetdinamikai rendszerekkel, mint a „Lane Assist“ sávtartást segítõ berendezés vagy éppen az új adaptív futómû-szabályzás. A Volkswagen kizárólag a legkorszerûbb közvetlen befecskendezésû erõforrásokkal kínálja Passat CC modelljét, a benzinesek (TSI és FSI) teljesítménye 118 kW/160 LE, 147 kW/200 LE és 220 kW/300 LE; a common-rail konstrukciók (TDI) pedig 103 kW/140 LE és 125 kW/170 LE teljesítménnyel szerepelnek a választékban.
 
[5]Szintén németországi premierjét tartja a Golf Variant TDI 4Motion, amely állandó összkerékhajtása segítségével a legmostohább útviszonyok közepette is a lehetõ legjobb tapadásról gondoskodik. A rendszer szükség esetén a motor nyomatékát akár 100 százalékban is a hátsó kerekekre irányíthatja. A 4Motion összkerékhajtású autó kiemelkedõen gazdaságos és nyomatékos, 77 kW/105 LE teljesítményû TDI motorral kapható. A Golf Variant TDI 4Motion álló helyzetbõl 12,9 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, csúcssebessége 185 kilométer/óra, s 100 kilométeren mindössze 6,0 liter gázolajjal is megelégszik.
 
Golf TDI Hybrid modelljével a Volkswagen Lipcsében is bemutatja, milyen jelentõs energiatakarékossági lehetõségeket rejt a high-tech dízel erõforrás, az elektromos motor és a 7-fokozatú DSG sebességváltó kombinációja. E tanulmánymodell üzemanyag-fogyasztása ugyanis mindössze 3,4 liter 100 kilométerenként. Nagyteljesítményû, teljes hibrid konstrukcióként a Golf TDI Hybrid tisztán a belsõégésû motorral, illetve vegyes üzemben – vagyis a TDI- és elektromos motor erõs és takarékos kombinációjával – egyaránt mûködhet. Mindemellett azonban a tisztán elektromos, így teljes mértékben emisszió-mentes üzemmód is rendelkezésre áll. Városi forgalomban a start/stop automatika megálláskor leállítja a dízelmotort.
 
[6]Ugyancsak az Automobil International 2008 alkalmával tartja németországi premierjét a Passat Variant TSI EcoFuel, amely új korszak kezdetét jelenti a földgázüzemû jármûvek tekintetében. A környezetkímélõ és gazdaságos földgázzal hajtott személyautók dinamikai adottságai mindeddig csupán meglehetõsen korlátozottak lehettek, ám a Passat 110 kW/150 LE teljesítményû TSI-motorjával végérvényesen szakít e gyakorlattal. A világ elsõ gázüzemre adaptált közvetlen befecskendezésû turbómotorja a Passatban ennek ellenére mindössze 5,2 kilogramm földgázzal is megelégszik 100 kilométerre.
 
A Volkswagen haszonjármûvek szintén Lipcsében köszönti a tavaszi szezont, mégpedig a Caddy Maxi Life sorozat „Tramper” lakóautó-változatával, valamint a Caddy Life Style modellel. E két újdonság számos közös felszereléssel is rendelkezik, ismét hangsúlyozva a „kis” hannoveri egyterû széles körû, akár lakóautó-, akár exkluzív személyszállító-felhasználását. Szintén elõször jelenik meg a közönség elõtt a Multivan United kivitel, az egyéni kialakításokat szolgáló, egyedi megoldások sokaságával. A Caddy BlueMotion és – a Földgáz Egyesület standján – a Caddy Maxi EcoFuel szintén látható Lipcsében./Autósoldalak.hu/