Autós hírek: Audi A4: A mozivászontól a jármûfejlesztésig


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


[2]Az Audi Európa-szerte új prezentációs technológiát alkalmaz, mégpedig digitális mozi-minõségben. A Design Check és a Data Monitoring Centre virtuális valóság stúdióiban (Virtual Reality; VR) a jövõ autói valósághû és részletgazdag módon jeleníthetõk meg – még mielõtt egyáltalán megszülettek volna.
 
A Data Monitoring Centre a konstrukciós adatok alapján valósághû módon jeleníti meg az egyes jármûprojekteket. Ezek azután így prezentálhatók a cégvezetés számára, aki mindezek alapján hagyhatja jóvá a sorozatgyártás üzemi, nyersanyag- és tárgyi feltételeinek megteremtését.
 
„A Data Monitoring Centre egyfajta kapcsolódási pontként szolgál ember és technika között a sorozatgyártási folyamatok jóváhagyása során” – magyarázta Carsten Huschka, a VR kifejlesztõje. „Itt a jármû teljes felülete vizsgálható, hogy a vásárlók által érzékelt és elvárt minõségérzetet produkálhassuk.”
 
E különleges prezentációt lehetõvé tévõ projektor a Sony Business Systems-tõl származik, s eredetileg a digitális mozik számára fejlesztették ki. A számítógép komplex háromdimenziós adatmodelljeit a Sony SRX-S110 4K kivetítõ (Silicon X-tal Reflective Display) segítségével 4.096 x 2.160 aktív képpontra bontja fel, ami a nagyfelbontású televíziók szabvány szerinti értékének négyszerese. Az egyes jármûmodellek így 5,6 millió pixeles, a Design-Check esetében akár 7,4 millió pixeles képen, egy 6 méter széles és 2,3 méter magas felületen – a Powerwall mentén – jeleníthetõk meg.
 
[1]A kivetítõ berendezéshez – egy úgynevezett pixelprocesszoron át – nem csupán egyetlen számítógép, hanem komputerek rendszere csatlakozik, amely a legújabb hardverbõl épül fel. Az egyes elemeket a speciális processzor állítja össze, és segítségével más médiák, például kép a képben (Picture-in-Picture; PiP) módszerrel fotók is felhasználhatók. A két rendszert – az Audi Design-Check a mûszaki fejlesztésben, illetve a Data Monitoring Centre a tervezésben – az Audi IT-tervezése segítségével közel egyszerre fejlesztették ki és valósították meg.
 
„E kivetítõ alkalmazása komoly elõnyökkel jár a Design-Check folyamatában” – fejtette ki Christian Ziller, az Audi Design-Check projekt koordinátora. „Immár az érintkezõ képszélek elmosódása nélküli, osztatlan képmegjelenítésre nyílt lehetõség, miközben a kiváló képminõségnek és a kiváló kontrasztaránynak köszönhetõen a legkisebb részletet is gondosan alakíthatjuk ki.” A Design-Check összességében egy megjelenítési és döntési folyamat, amelynek célja a téves fejlesztések megelõzése. Még a koncepció fázisában veszi kezdetét, s egészen az új modell bevezetéséig tart. A folyamat során az egyes koncepciók és aktuális fejlesztési állapotok mindvégig idõben megjeleníthetõk és kiértékelhetõk. Az új megjelenítési technológia itt is kiválóan bizonyítja elõnyeit.
 
A Design-Check és a Data Monitoring Centre keretében a jármû külseje körül és utasterében felvehetõ virtuális kameraállások a számítógép által megjelenített jármûgeometria pontos minõsítését teszik lehetõvé. A felületi struktúra eltérései azonnal felismerhetõk, s a legkisebb eltérések és legkeskenyebb illesztési hézagok is pontosan kimérhetõk.
 
Az egyes anyagfajták szinte „megfogható” élethûségben jelennek meg, a csillogó fényezéstõl a finom bõrfelületekig. A valós fényviszonyok – árnyékolás és tükrözõdések – visszaadása a képet forgatva már-már „beszállásra kész” jármûvet jelenítenek meg a Powerwall felületén a szemlélõ elõtt. Az adatellenõrzés folyamán ez óriási elõnyöket kínál, mivel a különbözõ méreteltérések egyszerûen felismerhetõk és analizálhatók. A jármûvön végzett egyes finomítások így igen gyorsan elvégezhetõk.
 
Az új kivetítõ segítségével a tervezés VR-stúdiójában immár olyan méretek jeleníthetõk meg, amelyekhez mindeddig hat projektorból álló konstrukcióra volt szükség. Az érintkezõ képszélek úgynevezett elmosódása („Edgeblending”) – ami e módszer során az egyes kivetítõk képeinek átfedésénél alakult ki – immár a múlté. Az új megjelenítési technológiával azonban nemcsak optimális eredményt produkáló, osztatlan, teljes kép állítható elõ, hanem a kontrasztos képminõség révén minden részlet pontosan ellenõrizhetõ./Autósoldalak.hu/