Autós hírek: Seat ESP: Új szimulátor a Seat Mûszaki Központban


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A Seat Mûszaki Központ ismét bizonyítva kiemelkedõ kutatás-fejlesztési potenciálját, futómû-elektronikai részlegében az elektronikus menetstabilizáló rendszerek (ESP) tesztelésére szolgáló új berendezést, egy „Hardver a szabályzási körben” (Hardware in the Loop; HIL) rendszerû szimulátort állított üzembe, amely októberben kezdte meg mûködését.
 
[1]A HIL-szimulátort az ESP-rendszerek különbözõ menethelyzetben produkált mûködésmódjának vizsgálatára alkalmazzák. Összesen több, mint 700 szimuláció ellenõrzi szisztematikusan, hogy az ESP-terminál az elõírásoknak megfelelõen mûködik-e, illetve minden szükséges információval ellátja-e a vezetõt.
 
A valós idejû mûveleteket végzõ számítástechnikai rendszerrel kiegészítve, a berendezés teljes menetdinamikai folyamatokat is szimulálhat az ESP szabályzóegysége számára, virtuálisan a jármûbeli üzemi körülményeket állítva elõ. A rendszer reakciói az e célra telepített mûszerfalon figyelhetõk meg, miközben minden HIL-funkciót egy periférikus számítógép kísér figyelemmel, amelyen az eredmények, valamint a tesztelt jármûvet definiáló változók egyaránt tárolódnak, illetve megjeleníthetõk.
 
E fõ funkciója mellett a HIL-szimulátor továbbiakat is kínál, mint például az ESP szabályzóegység-szoftver mûködésének vizsgálata, a teljes diagnosztika, valamint az ESP együttmûködésének ellenõrzése a jármû további elektronikai rendszereivel.
 
[3]„A HIL-szimulátorral a SEAT tovább gyarapítja elektronikai know-howját, javítja az ESP-rendszerei minõségét, illetve a saját, valamint az Audi és a Volkswagen hasonló területe közötti kapcsolatokat” – fejtette ki Joan Roig, a futómû-fejlesztés igazgatója. „Az elektronikai rendszerek egyre növekvõ jelentõségûek a futómû-fejlesztés területén, s a HIL nagymértékben segít minket megfelelni e kihívásnak, hogy e szektorban is az élmezõnybe kerüljünk.” /Autósoldalak.hu/