Autós hírek: Citroën Jumpy: Az Év Haszongépjármûve 2008-ban


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


[2]A Citroën innovatív és a vevõk igényeit tökéletesen kielégítõ modelljeinek köszönhetõen, eddig is a kishaszongépjármû piac meghatározó szereplõje volt, és pozíciója tovább erõsödött, mivel a Jumpy elnyerte az Év Haszongépjármûve 2008 címet.
A húsz európai ország szakújságíróiból álló zsûri, október 25-én, az Amszterdami Autószalon sajtónapján hozta meg döntését a cím odaítélésérõl. A Citroën Jumpy fölényes gyõzelmet aratott, mivel az elnyerhetõ 140 pontból 108 pontot kapott, messze megelõzve a többi jelöltet.
 
A 2007. januárjától forgalmazott új Citroën Jumpy modellbõl már több mint 22.000 darabot adtak el Európa 28 országában. Az új Citroën Jumpy tökéletesen illeszkedik a Berlingo és Jumper modellekbõl álló típuskínálatba, amely hamarosan az Amszterdami Autószalonon világpremierként bemutatott új Nemo modellel bõvül tovább. A Citroën teljes kínálata a kishaszongépjármûvek vevõkörének szintén minden igényét maradéktalanul lefedi (600 kilogrammtól 2 tonnáig terjedõ hasznos terhelés és 2,5 – 17 m3 hasznos térfogat).
 
[1]A kishaszongépjármû piac tendenciáit folyamatosan követõ típuskínálattal, 2007. elsõ kilenc hónapjában a márka 9,6 %-os piaci részesedést tudott elérni Európa 28 országában, és ezzel az eredménnyel több piacon is igen elõkelõ helyen áll: Spanyolországban piacvezetõ, Belgiumban második, Franciaországban és Portugáliában pedig a harmadik. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a kishaszongépjármû értékesítési tevékenység milyen fontos a márka számára, mint az, hogy jelenleg a világszerte eladott Citroën gépjármûvekbõl minden ötödik kishaszongépjármû, az Európa 28 országában eladott Citroënekbõl pedig minden tizedik kishaszongépjármû.
 
[5]Az elõzõ változathoz képest teljesen újragondolt új Jumpy, ütõkártyáival teljesen meghódította az év haszongépjármûve díjat odaítélõ zsûri tagjait. Az új Jumpy legfontosabb tulajdonságai a következõk:
határozott, dinamikus stílus, különféle karosszériák széles választéka (lemezelt és üvegezett furgonok), a különbözõ felépítmények felszereléséhez elõkészített alváz + vezetõfülke változatok, valamint a személyszállító Combik,
többféle kombinációt kínáló hasznos térfogat, terhelés és hosszúság, nagyteljesítményû, takarékos motorok,
nagy terhelés és rossz útviszonyok mellett is kiváló menettulajdonságok, számos kényelmi és biztonsági berendezés, mint pl. a légrugós hátsó felfüggesztés, a hat légzsák, vagy az ESP.
 
[3]A saját szegmensében referenciának számító Jumpyt az Amszterdami Autószalonon, a Citroën standon állították ki (7-es kiállítási csarnok, 07004 számú stand) a kishaszongépjármû kínálat többi modelljével (Nemo, Berlingo és Jumper), valamint a márka új szabadidõ terepjárójával (SUV), a C-Crosserrel együtt, amelynek haszongépjármû (entreprise) változatát tekinthetik meg a látogatók. Emellett a Citroën a Cruise-Crosser tanulmányautót is kiállítja, amely a csúszós utakon (homokos, havas) a négy hajtott kerék mellett segítségként használt harmadik tengellyel rendelkezõ, dízel hibrid szabadidõ terepjáró (SUV)./Autósoldalak.hu/