Autós hírek: Volkswagen Golf, Jetta: Élen az újrahasznosításban


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A Volkswagent különösen környezetkímélõ és a természeti erõforrásokat óvó autó-újrahasznosítási eljárásáért ma a DEVK biztosítótársaság „ÖkoGlobe 2007” díjával tüntette ki. A Volkswagen és a SiCon GmbH együttmûködésük keretében már 1999-ben kifejlesztették az újszerû technológiát, amellyel a kiöregedett autók jól hasznosítható nyersanyaggá alakíthatók.
 
[2]A „DEVK ÖkoGlobe” díjat „A legjobb újrahasznosítási rendszer” kategóriában a rendezvény védnöke, Sigmar Gabriel környezetvédelmi miniszter adta át a Volkswagen kutatás-fejlesztési vezetõjének, Prof. Dr. Jürgen Leoholdnak. „A kiöregedett autók környezetkímélõ hasznosítása egyszerûen megkerülhetetlen probléma” – jelentette ki Prof. Dr. Leohold. „A Volkswagen számára a roncsautók így nem hulladékot, hanem értékes nyersanyagforrást jelentenek. A Volkswagen-SiCon eljárással napjainkban már 96 százalékos újrahasznosítási arányt sikerült elérni, ezért valóban nagy örömmel tölt el minket, hogy munkánkat a „DEVK ÖkoGlobe” díjjal ismerték el.”
 
[1]A Volkswagen-SiCon eljárás abból a mindeddig nem hasznosított 15 százaléknyi aprítási maradékból nyer ki értékes nyersanyagot, amely a jármûvek újrahasznosítása (és az általános elektro-fémhulladék technológiák) melléktermékeként keletkezik. Megfelelõ elõkészítésüket követõen, a Volkswagen és a SiCon eljárása során ezekbõl az anyagokból elsõdleges nyersanyagokat állítanak elõ, jelentõs mértékben hozzájárulva a természeti erõforrások kíméléséhez. Környezetvédelmi vonatkozása mellett a technológia gazdasági szempontból is egyre nagyobb jelentõséggel bír, ezek az anyagok ugyanis aprítási granulátumként kohók fûtésére, vagy a víztisztítók derítõiszapjának leeresztésekor szûrõként egyaránt kiválóan alkalmazhatók.
 
A Volkswagen-SiCon eljárás a jármûvek újrahasznosítási folyamatában általában véve is különösen kedvezõ környezetvédelmi mérlegével tûnik ki, mivel alkalmazása során az üvegházhatást okozó gázokból mintegy 30 százalékkal kevesebb keletkezik. Ezt az a tanulmány mutatta ki, amely az új eljárást a roncsautókból kiszerelt mûanyag-alkatrészek hagyományos újrahasznosítási módszerével vetette össze./Autósoldalak.hu/