Autós hírek: BMW Art Car: Bemutatkozott a tizenhatodik BMW Art Car


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A San Francisco-i Modern Mûvészetek Múzeumában (SFMOMA) 2007. szeptember 8. és 2008. január 13. között várja látogatóit a „Your tempo: Olafur Eliasson” kiállítás. A múzeum építészeti és formatervezési kurátora, Henry Urbach által szervezett különleges tárlat a 2007-es „Your mobile expectations: BMW H2R project” elsõ nyilvános, valamint egyetlen Egyesült Államokbeli megjelenése, amelynek fõszereplõje Olafur Eliasson kortárs képzõmûvész a BMW „Art Car” programja keretében született új alkotása.
 
[3]Eliasson projektje a fejlett ipari formatervezés remekmûvét olyan mûvészeti alkotássá alakítja, amely kritikus és költõi módon reagál a globális felmelegedés és az autóipar különleges viszonyára. A BMW H2R hidrogénüzemû versenyautót sebességi rekordok felállítására tervezték, miközben megújuló energiaforrásból származó üzemanyag hasznosítása a jövõre is hosszú távú megoldást kínál. Eliasson eltávolította a karosszéria külsõ borítóelemeit, majd acélhálóból, tükrözõ acéllemezbõl és több réteg jégbõl álló, áttetszõ burkolattal látta el.
 
„A mozgás az önértékelésre is hat”
 
A H2R modell Eliasson-féle átalakítása valójában hatásos design-provokáció, s a formatervezés mindennapi életünkre gyakorolt mélyreható befolyására hívja fel a figyelmet” – jegyezte meg Henry Urbach. „Alkotása egyfajta kihívás az autókról alkotott mai felfogásunkkal szemben, és figyelmünket egy teljesen másfajta jövõképre irányítja. Valójában kísérletrõl van szó, amely társadalmi és politikai beavatkozást inspirál, s hatása minden bizonnyal még sokáig érezhetõ lesz majd. Aligha találhatnánk alkalmasabb helyszínt az alkotás bemutatására, mint a SFMOMA, amely az autózás és a környezetvédelem iránt egyaránt szenvedélyesen elkötelezett régió közepén mûködik.”
 
[4]Eliasson fémbe és jégbe burkolt autója – akárcsak többi alkotása – sokrétû asszociációt ébreszt a szemlélõben. Elõször is a mûvész sokéves érdeklõdését mutatja a természeti jelenségek iránt, illetve az általuk kiváltott megindultság és tisztelet érzéseit tolmácsolja. E kontextusban figyelmünket a jég kapcsán többek között a hidrogénre – amely mélyen fagypont alatti hõmérsékleteken folyékonnyá, így jól használható üzemanyaggá alakítható –, illetve ilyen alkalmazásának egyetlen végtermékére, a vízre irányítja.
 
Mozgásunk súrlódással jár, s itt nemcsak a légellenállásra gondolok, hanem a társadalmi, fizikai és politikai kölcsönhatásokra is” – magyarázta Eliasson. „A mozgás ily módon önértékelésünket és a világgal kialakított kapcsolatunkat is befolyásolja. A test egyfajta jármûként is felfogható, amely megváltoztatja a tér és idõ paramétereit, s autózás közben egyértelmûen legyõzhetjük e tér-idõ szabta korlátainkat. A mozgás és a környezetbarát energia kutatásában éppen azt találom érdekesnek, hogy abban a tekintetben is fejleszti felelõsségérzetünket, hogyan mozgunk és viselkedünk egyénként e pluralizmus és sokszínûség által meghatározott világban.”
 
A mûvész: Olafur Eliasson
 
[1]A nemzetközi szinten is generációja egyik legjelentõsebb mûvészeként számon tartott Eliasson alkotásai a mûvészet, a technika és a természeti jelenségek ötvözetével olyan sokrétû élményeket generálnak, amelyek a szemlélõt aktív résztvevõvé avatják. Eliasson 1967-ben izlandi szülõk gyermekeként Dániában született, ahol elsõsorban optikai ismereteit alkalmazó, valamint a különbözõ meteorológiai elemeket – a fény, a szél, a hõmérséklet és mindenekelõtt összes halmazállapotában a víz – egészen új kontextusban bemutató, helyhez kötött installációi révén vált ismertté. 2003-ban a mûvészvilágot az „Idõjárás projekt” (The weather project) munkájával lepte meg, amely a londoni Tate Modern galéria turbinahalljában egy hatalmas, mesterséges napot ábrázol. Ez a fõképpen fény, tükrök és vízpára alkotta különleges jelenség egészen egyedi élményt nyújtott, amit a látogatók aligha felednek egyhamar. Eliasson immár 15 esztendeje készít hasonlóan innovatív alkotásokat, mégpedig a legkülönbözõbb méretekben. Akár szobai szivárványról, visszafelé folyó vízesésrõl vagy bejárható kaleidoszkópokról legyen is szó, a nézõt is egyedülállóan integráló alkotásai mindenkor a természeti és a mesterséges határát kutatják. Eliasson szokatlannak, ugyanakkor ismerõsnek ható mûvei egyszerû felépítésûek, mégis izgalmas látványt nyújtanak, mivel intenzív és ösztönös reakciókat kiváltva, a mindennapok valóságának személyes megtapasztalásáról szólnak.
A mûvész honlapja: http://www.olafureliasson.net/
 
A BMW Art Car Collection
 
Az 1975-ben alapított BMW Art Car Collection neves mûvészek – köztük David Hockney, Jenny Holzer, Roy Lichtenstein, Frank Stella, Robert Rauschenberg és Andy Warhol – immár összesen 16 alkotását tartalmazza, s mindegyikük az autó mai megjelenésének és jelentõségének egyedülálló alkotói megfogalmazása. Hervé Poulain, a francia autóversenyzõ még a hetvenes évek elején bízott meg elsõként egy mûvészt – barátja, Alexander Calder személyében –, hogy mûalkotásként fogalmazza meg versenyautóját. Ez volt az „isteni szikra”, amelynek nyomán megszületett a BMW Art Car programja. A müncheni BMW Múzeum állandó kiállítása mellett a kollekció modelljei világszerte számos múzeumban és galériában is szerepeltek már, köztük a párizsi Louvre, a velencei Palazzo Grassi, a Sydney-i Powerhouse Museum, valamint a New York-i és a bilbaói Guggenheim Museum termeiben.
 
[5]Eliassont 2005-ben egy nemzetközi kurátori grémium kongresszusát követõen bízta meg a BMW a 16. Art Car modell megalkotásával, amelynek tagjai Bruce W.Ferguson, a New York-i Columbia University dékánja; Pi Li a Pekingi Központi Mûvészeti Akadémia részérõl; Suzanne Pagé, a Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris igazgatója; Larry Rinder, a San Francisco-i California College of the Arts dékánja, Donna de Salvo, a New York-i Whitney Museum of American Art vezetõ kurátora; valamint Carla Schulz-Hoffmann, a Bajor Állami Festészeti Gyûjtemények igazgatóhelyettese. Utóbbi Modern Képtárában, Münchenben tartotta a kurátor-grémium 2005 áprilisi kétnapos ülését.
 
A „Your tempo: Olafur Eliasson” a San Francisco-i Modern Mûvészetek Múzeumának kiállítása, amelyet a BMW támogat.
 
Hosszú távú társadalompolitikai elkötelezettségei szellemében a BMW csoport immár bõ 30 esztendeje, világszerte több mint 100 kulturális eseményen, programban és szervezetben tevékenykedik. A BMW csoport kulturális kommunikációja ennek szellemében a konszern megnyilvánulásainak alapvetõ részévé vált. Bárhol is vegyen részt a kulturális életben, a vállalat mindenütt teljes mértékben a kreatív alkotó szellemiséget támogatja, amely a mûvészetben éppúgy az iránymutató alkotások garanciájaként jelenik meg, mint az innováció forrásaként egy sikeres nagyvállalatnál.
 
Az Olafur Eliasson közremûködésével megvalósított projekt formájában a BMW csoport folytatja innovatív együttmûködését a mûvészekkel, s velük közösen vizsgálja azokat a társadalmi és környezetpolitikai kérdéseket, amelyek napjainkban az autók elõállításával és használatával kapcsolatban felmerülnek./Autósoldalak.hu/