Autós hírek: Peugeot 207 RC: Francia méregzsák


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A 207 RC a tavasz elején lép színre, hogy új fejezetet nyisson a Peugeot kiskategóriájú erõautóinak aranykönyvében, folytatva a nyolcvanas évek 205 GTi-jének és az utóbbi idõszak 206 RC-jének dicsõségét. E két autó vezetésének tiszta élvezete óriási örömet szerzett a szenvedélyes rajongóknak, és kivívta a kevésbé sportos változatok tulajdonosainak irigységét.
 
A 207 RC a sportos temperamentumú kompakt autó mai megfogalmazása. A beleépített korszerû technika a Peugeot gazdag tapasztalatát testesíti meg. Sokoldalú kocsi: könnyedén használható a mindennapokban, ugyanakkor bárkiben képes felkelteni a szunnyadó autóversenyzõt.
 
A 207 RC a következõket kombinálja:
 
a háromajtós 207 “Sport” modell elegáns és erõs személyisége, fokozott teljesítõképességgel és egy árnyalatnyi luxussal. Ennek eredménye ez a sportos küllem, amelyet nagyra értékel a mûértõ szem; 
 
[1]a 207 erõs, rámenõs személyisége… a BMW-vel közösen kifejlesztett közvetlen benzinbefecskendezéses turbómotor175 LE teljesítményével és 240 Nm nyomatékával. Eredményül rendkívüli menetteljesítményeket szolgáltat, vérpezsdítõ kipufogóhanggal, a 207 általánosan elismert kezes viselkedése, a legújabb biztonsági felszereléssel, amelybe minden tudását belesûrítette a Peugeot. Ilyen kiváló útfogást és aktív biztonságot nem látott még a kategória – erre alapozva maradéktalanul kiaknázhatók a 207 RC képességei; barátságos, ergonómikus és mindennel felszerelt utastér. Sportos karaktere minden nap új öröm forrása, az autósport aromájával ízesítve – szereljen bele versenyövet, és irány a pálya.
 
A 207 RC lételeme, hogy elbûvölje a vezetés szerelmeseit, felszereltségének összeállítása azonban az egyes piacokra van bízva. Ennél fogva megfelelhet a csupán teljesítmény iránt rajongóknak éppúgy, mint azoknak, akik a technikára és a felszereltségre helyezik a hangsúlyt.
 
Szemre is igazi izomautó
 
A 207 RC hossza ugyanúgy 4.037 m, mint a lejtõshátú 207 Sporté, hasonló a háromajtós, dinamikus karosszéria kifejezõ frontkiképzése is, de a nyomtáv szélesebb, a kerékíveket pedig a 206 WRC és a versenysport inspirálta.
 
Küllemét erõteljes, ugyanakkor finom részletek határozzák meg, amelyek kihangsúlyozzák erejét és exkluzivitását. Ilyen a 17 colos, kilenc-küllõs “Pitlane” könnyûfémkerékre szerelt Bridgestone Potenza 205/45 R 17 W
gumiabroncs, a nagy sebességnél stabilizáló hátsó spoiler és a krómozott, trapéz-alakú dupla kipufogóvég. A macskaszerû fényszórók keretének sötét krómozása teszi teljessé a hatást.
 
A 207 RC külsõ színei tökéletesen megfelelnek jellegének: Banquise fehér, Flamenco vörös, Obsidien fekete, Metálszürke, Aegean kék, és egy új, antracit-gyöngyház árnyalat, a Shark szürke, amely különösen illik hozzá. Ez utóbbi csak az RC-hez kapható, akárcsak a hátul színezett üvegezés, a B-oszlop fényes burkolata és a tükörházak selyemfényû krómozása.
 
Sportszív erõ, amennyi csak kell
 
Az 1.6-os THP (Turbo High Pressure) motor csúcsteljesítménye 175 LE, nyomatékmaximuma 240 Nm, mindössze 1600/percnél. Ez aztán nem is hagy alább 4500-ig, de idõlegesen 260 newtonméterre növelhetõ a túltöltés funkcióval. Az ötfokozatú manuális sebességváltó áttételeit a motorhoz illesztették. Mivel nagyon alacsony fordulatszámról húz kiválóan a motor, kiválóan gyorsít, fogyasztása mégis szerény.
 
Ha csak a vezetõ ül az autóban, a menetteljesítmények a következõk:
 
Csúcssebesség:                       220 km/h
Állórajtos 1000 m:      27.8 s
0 – 100 km/h:          7.1 s
80 – 120 km/h 5. fokozatban:                       7.0 s
a kombinált fogyasztás pedig 7.2 liter/100 km
 
Utastér, az autósport szerelmeseinek – és másoknak
 
Sportos utastér... A 207 RC utastere szilárdan gyökerezik az autósport világában, négy személyt vár kiválóan támasztó, mélyen formált sportüléseibe. Az elsõ kettõ olyan, mint a versenyautóké, fekete “alcantara” huzattal és hozzá illõ kiegészítõkkel. Hatását világos színû díszöltés fokozza. Az ajtóborítások, a szõnyegek és a váltógomb hasonló kivitelûek.
 
A 207 RC stílusos „bútorzatához” a következõk járulnak:
 
A motorkerékpárokéra emlékeztetõ mûszeregység, kör alakú, krómkeretes mûszerekkel, gömbölyded számjegyekkel és piros mutatókkal.
 
Puha, perforált bõrkormány, hüvelykujj-támaszokkal, és “Indy” díszkarikával – a szellõzõknél és a középkonzolon pedig exkluzív, lágy tapintású anyagot használtak. A lábteret csúszásmentes felületû alumínium pedálsor díszíti.
 
Teljes biztonságban élvezhetõ
 
A 207 RC is a 207 szilárd, védelmezõ struktúráját örökölte, benne néhány újszerû megoldással, mint a kettõs energiaelnyelõ szelvény, és az ajtórögzítõ csap, oldalütközés esetére. A hat légzsákkal és a hátul elhelyezett két Isofix gyermekülés-csattal ellátott 207 öt EuroNCAP csillagot kapott a felnõtt-védelemért, négyet a gyermekvédelemért, és hármat a gyalogosvédelemért..  
 
nem megfeledkezve a komfortról és a célszerûségrõl sem
 
A 207 RC utasai nagyra értékelhetik a kétzónás, automatikus klímaberendezést, illetve – piacfüggõen alapfelszerelésként vagy opcióként kínált – MP3-kompatibilis CD-rádiót, a JBL Hi-Fi rendszert, a Peugeot RT3 telematikai berendezést, a mûholdas GPS navigációt, a GSM telefont és a 7 colos, 16/9-es színes képernyõt.
 
A 207 RC vezetõjét számos biztonsági rendszer támogatja, amelyek közül az alapfelszerelésbe tartozik a tolatássegítõ, a statikus kanyarfényszóró, a sebességhatároló és sebességrögzítõ, az automatikus világításkapcsoló, az esõérzékelõ ablaktörlõ, az abroncsnyomás-érzékelõ, az elektromosan behajtható külsõ tükör és az önmûködõen tompító belsõ tükör. /Autósoldalak.hu/