Autós hírek: Audi A8: Új üzemanyag és Világgazdasági Fórum


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A négykarikás márka, amely a Világgazdasági Fórumon a fuvarszolgálatot nyújtja, elsõ alkalommal tölti föl Audi A8 flottája egy részének tankját a környezetvédõ „SynFuel” dízelüzemanyaggal. „Nemcsak innovatív prémiumautókat fejlesztünk, hanem azon is munkálkodunk, hogy miképpen lehet azokat környezetkímélõ módon üzemeltetni. Rendkívül jó hatásfokú TDI és TFSI motorjaink bizonyítják ezt. Az, hogy az A8-dízelflottánk egy része Davosban SynFuellel üzemel, egy újabb lépés a fenntartható mobilitás felé”, mondja Michael Dick, az Audi AG mûszaki fejlesztésekért felelõs igazgatósági tagja.
 
[1]A szintetikus SynFuelt egy kémiai reakció során nyerik földgázból, kristálytiszta, és kéntõl, illetve aromás vegyületektõl mentes. Nincsen kéndioxid-kibocsátás, a részecskeképzõdés 35 százalékkal, a szénmonoxid-kibocsátás 93 százalékkal csökken! A nitrogénoxidok (NOx) csökkenésének mértéke akár a kilenc százalékot is elérheti, a szén-dioxid (CO2) kibocsátás körülbelül öt százalékkal alacsonyabb. Az igazi különlegesség: az üzemanyag minden probléma és utólagos módosítás nélkül alkalmazható bármelyik dízelmotoros Audi esetében.
 
Az Audi már tesztelte a SynFuelt extrém körülmények között. Méghozzá igencsak sikeresen: 2006-ban, a Le Mans-i 24 órás futamon a gyõztes TDI motoros Audi R10-et különleges dízelüzemanyaggal tankolták, amely javarészt SynFuelbõl állt. Ez volt az elsõ alkalom, hogy egy dízelmotoros versenyautó megnyerte ezt a fontos versenyt.
 
A WEF résztvevõinek szállításához egy 80 darabos ezüstszínû Audi A8 flotta áll rendelkezésre, mindegyik hosszú tengelytávolságú és quattro állandó összkerékhajtású. Szintén újdonság, hogy a 80 luxuslimuzin mindegyikében a 4.2 TDI dízelmotor dolgozik. A nyolchengeres erõforrás 326 lóerõt teljesít, azonban átlagosan csak 9,4 liter dízel üzemanyagra van szüksége száz kilométerenként. E flottából tíz autóba csak SynFuelt tankolnak. Az üzemanyagot a Shell kõolajkonszern biztosítja. Összesen 172 jármûbõl áll a WEF rendelkezésére bocsátott Audi flotta. A shuttle-ként szolgáló 80 darab A8 mellett többek között 12 darab páncélozott A8 szállítja az igazán fontos vendégeket, és a flottához tartozik még 51 darab Q7 is. Ezen kívül további A8 modellek és A6 Avantok állnak szolgálatban. A jármûvekkel a WEF szervezõi, a davosi rendõrség, a tartományi rendõrség és a zürichi repülõtér munkáját is segítik.
 
Davosban 1987 óta kizárólag az Audi szállítja a vendégeket. A gazdasági szakemberek és politikusok éves svájci találkozója azóta hagyománnyá vált az Audi sofõrszolgálatánál. Ennek köszönhetõen uralkodók, államfõk, miniszterek, gazdasági vezetõk és más kiválóságok a világ minden tájáról foglaltak már helyet egy Audi A8 kényelmes hátsó ülésén./Autósoldalak.hu/