Autós hírek: Kia Kue: Jövõbe mutató tanulmány


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A Kia Motors America (KMA) bemutatta a Kia vadonatúj  tanulmányautóját a detroiti North American International Auto Show (NAIAS) kiállításon.  A nagy teljesítményû, V8-as motorral felszerelt, négykerékhajtású Kue lenyûgözõ vezetési élményt kínál városban és országúton, aszfalton és terepen egyaránt.
 
'Az elmúlt évek erõfeszítéseinek köszönhetõen vásárlóinknak a Kia márkáról a jó minõségû, kitûnõ ár/érték arányú és biztonságos autók jutnak eszébe' - mondta Len Hunt, a KMA alelnöke és operatív igazgatója.  'A most bemutatott Kia Kue cégünk fejlõdésének következõ szakaszát szimbolizálja. Fantasztikus formáját látva vevõink büszkeséggel és elragadtatással fognak gondolni a Kia márkára.' 
 
[3]A 4,7 méter hosszú Kia Kue tanulmány rendhagyó megközelítéssel nyúl a crossover (keresztezett) kategóriájához, melynek köszönhetõen új értelmezést nyer a crossover hobbiautó fogalma. Az új megközelítés kulcsfontosságú eleme nem más, mint a teljesítmény.   A Kue elsõ és legfontosabb küldetése, hogy vezetési élményt nyújtson.  Miközben megtartja szabadidõautós tulajdonságait és képességeit, a Kia Kue nagyobb hangsúlyt fektet a lenyûgözõ városi és országúti vezetési élményre, mint a a szállítható csomagok mennyiségére. A Kia Kue önhordó karosszériája óriási, 22 colos keréktárcsákon gördül, tengelytávja 2,9 m, teljes hossza pedig 4,72 m.  Bár a Kue csak egy tanulmány, mégis sokat elárul a Kia jövõbeli stílusáról.
 
 'Egy formaterv akkor jó, ha az alkotók nem lõnek túl a célon' - mondta Tom Kearns, a KMA vezetõ tervezõje.  'A Kia jövõbeni irányvonalában jelentõs szerepet fog kapni az a szemlélet, miszerint  'a kevesebb a több', de a különleges és merész formáktól sem szeretnénk eltávolodni.'
 
A sarokban elhelyezett kerekeivel és a kerekek fölött feszesen átívelõ karosszériájával a Kue álló helyzetben is erõteljes, lebegõ hatást kelt. Az izmosan kidomborodó kerékjáratok kellemes kontrasztot alkotnak az éles, lesarkított karosszériaelemekkel.   A hûtõrácshoz csatlakozó, áramvonalas fényszórók letisztult, mégis agresszív megjelenésûvé teszik a Kue orrát.  Az oldalablakok vonala elegánsan belefut a hátsó lámpatestekbe, ahol két középen rögzített üvegajtón keresztül érhetõ el a csomagtér. A könnyû be- és kiszállást egy homorú mintával díszített, felfelé nyíló oldalajtó teszi lehetõvé.
 
[2] A rendkívül puritán belsõ térben a Kia letisztult, sportos formavilága folytatódik. A négyszemélyes Kue egyedi kagylóüléseiben a vezetõ és az utasok számára is élmény az autózás. A praktikus belsõ tér legfeltûnõbb eleme a vezetõ és az utasok egyéni ízlése szerint beállítható, elektronikus kezelõfelület. Az érintõképernyõvel és mozgásérzékelõvel felszerelt kezelõfelületrõl számos funkció (például az audio rendszer és a klímaberendezés is) vezérelhetõ. Az érintõképernyõ teljes felülete programozható, ami lehetõvé teszi, hogy egyik alkalommal az érintõképernyõ tetszõleges részén az audio rendszer kezelõszervei jelenjenek meg, egy másik alkalommal pedig egy másik vezetõ a hõmérsékletszabályozó vezérlõjét lássa ugyanott. A hátsó utasoknak külön kezelõfelület áll rendelkezésére.
 
 Az újgenerációs, praktikus belsõ tér hangulatát a különleges ülés- és a kárpitanyagok valamint a modern színválaszték teszik teljessé.  A gondosan megválasztott anyagok és felületek modern és barátságos környezetté varázsolják a Kue belsõ terét. A legtöbb tanulmányautón alkalmazott jellegzetes, világos belsõ tér helyett a Kue tervezõi a közepesen sötét tónusú kárpitozás és díszítõelemek kombinációja mellett döntöttek.  Kényelmes kialakításával és felhasználóbarát kezelõszerveivel a Kue belsõ tere új távlatokat nyit az autótervezésben. 
 
A Kue-nak nem csak a megjelenése, hanem a sportos vezethetõséget garantáló mûszaki tartalma is rendkívül vonzó.  A 4.6 literes, V8-as, kompresszoros feltöltésû benzinmotor 400 lóerõt és 542 Nm nyomatékot présel ki magából, ennek köszönhetõen a Kue egy valódi sportautó vezetési élményét adja. A teljesítmény tökéletes kihasználását négykerékmeghajtású rendszer segíti, ami biztonságos kezelhetõséget garantál aszfalton és terepen egyaránt.  
 
A KMA formatervezõ csapata által megalkotott Kue kifejezi a Kia globális formanyelvét, és hatásosan testesíti meg a Kia márka szenvedélyes karakterét.  A Kia észak-amerikai sajtótájékoztatóján mutatkozott be a nyilvánosságnak a Kia Motors Corporation (KMC) új, globális vezetõ tervezõje, Peter Schreyer is. /Autósoldalak.hu/