Autós hírek: Az elmúlt 168 óra közlekedési baleseteinek összefoglalója


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A november 10-17. közötti idõszakban összesen nyolc súlyos és hét könnyû személyi sérüléssel végzõdõ közlekedési balesetben összesen nyolcan súlyosan, tizennégyen könnyen sérültek. A héten halálos áldozatot nem követeltek a közutak.

A balesetek bekövetkezéséért felelõs okok között leggyakrabban az elsõbbségi jog megsértése, a relatív gyorshajtás és a klasszikus figyelmetlenség szerepel. Kivilágítatlan kerékpárost gázoltak Daruszentmiklóson, tolató jármû lökött föl idõs gyalogost Székesfehérváron, de kerékpáros hibából adódó baleset is igényelt rendõri helyszínt, mivel a kerékpáros nem találta a fékkart, ami miatt nem tudott megállni és autónak ütközött. Utoléréses baleset történt a 63-as fõúton, egy személyautó sofõrje traktor hátuljának ütközött. Hárman sérültek. Az ittasság, mint mellék ok egy ízben volt jelen, ugyanakkor további 12 sofõr ittasságára derült fény közúti ellenõrzések, vagy anyagi káros baleseteknél történt intézkedés alkalmával.

Baleseti szempontból a délutáni órák voltak a legveszélyesebbek. A 12.00-18.00 óra közötti idõpontban történt a balesetek jóval több, mint fele, szám szerint kilenc. A délelõtti idõszakban kettõ, este három, éjjel egy balesetnél helyszínelt a megy rendõrei. Az elmúlt 168 órában a 04.00-07.00 óra közötti idõszakban egy baleset sem történt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján szereplõ elõrejelzés szerint, ma változóan felhõs idõ valószínû nyugaton több, keleten kevesebb napsütéssel, északnyugaton helyenként tartósan megmarad a köd. Holnap az ország legnagyobb részén feloszlik az éjszaka képzõdött köd és kevés napsütésre is számíthatunk, majd nyugat felõl erõsen megnövekszik a felhõzet. Csak néhol lehet ködszitálás. A Dunántúlon idõnként megerõsödik a délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet általában 6 és 11 fok között alakul. A legmagasabb nappali hõmérséklet szombaton általában 13 és 18 fok között várható, de a tartósan ködös vidékeken csak 10 fok körül valószínû.

A meteorológusok felhívják a figyelmet néhány szombat éjfélig várható veszélyre is. Az Északi-középhegységben és északnyugaton helyenként egésznap megmaradhat a köd. Az ország déli felében, azon belül a fõként a Dunántúlon ma és holnap napközben idõnként megerõsödhet /40-50 km/óra/ a déli, délnyugati szél. Holnap reggelre elsõsorban az ország északi részén számíthatunk újabb ködfoltok kialakulására, melyek fõként északnyugaton és északkeleten tartósan megmaradhatnak.

A rendõrség kéri, hogy figyelmesen, óvatosan, a mindenkori idõjárási és útviszonyok figyelembe vételével, a KRESZ szabályok maradéktalan betartása mellett vegyenek részt a forgalomban. Ne feledjék! Az úton egyenrangú felek kellenek legyen! Ittasan ne üljenek volán mögé! Használják az autó passzív biztonsági eszközeit!