Autós hírek: Mercedes-Benz Actros Space-Max: Kamion álmodozóknak


Autóhifi Autosport Bemutató Érdekes Formula 1 Haszonjármû Környezetvédelem Menetpróba, teszt Motorkerékpár Rally Rendezvény/kiállítás Rendõrségi hírek Rövid hírek Technika Traffipax-hírek Tuning Útinfó Vissza


A tanulmány a Mercedes-Benz Trucks standjának egyik fõ látványossága volt a 2006. évi Hannoveri Nemzetközi Haszonjármû Kiállításon. Utazni, lakni és aludni – három önálló modellváltozatot adaptált a Mercedes-Benz a sofõrélet e meghatározó motívumaira: a Black Editiont, a Cruisert és a Space-Maxot. Az Actros Space-Max a harmadik tényezõre, azaz a kikapcsolódásra és a kényelmes alvásra helyezi a hangsúlyt. A Black Edition mindenek elõtt az utazókényelmet és a minõségi, impozáns külsõt tarotta szem elõtt. Az Actros Cruiser valódi otthonérzetet közvetített azáltal, hogy élhetõ teret varázsolt a sofõrkabinból. Az Actros Space-Max ezt a koncepciót fejlesztette tovább, és rendkívül komfortos alvási lehetõséget kínál a gépkocsivezetõnek.
 
Napjainkban egyre fontosabb szerepet játszik a sofõrkabin, mint munkavégzésre és a szabadidõ eltöltésére szolgáló kellemes környezet. Sokszor nemcsak vezetés, hanem pihenés közben is egyedül tartózkodik a jármûben a gépkocsivezetõ.
 
Éppen ezért mindennél fontosabb, hogy otthonos, meghitt környezetben tudja kipihenni magát minden egyes fárasztó nap után. Az Actros Space-Maxban pontosan úgy tud kikapcsolódni és feltöltõdni, ahogy azt a munkája megkívánja.
[1]A fentiekbõl adódóan az ágy a tanulmány központi eleme. Különlegessége, hogy nem látszik menet közben. Szépen belesimul a kabin hátfalába, ahonnan elektrohidraulikus segédlettel hajtható ki. A sofõr a 80 centiméter széles, elsõ osztályú matracon feküdve akár a csillagos eget is csodálhatja a nagy méretû automatikus tolótetõ nyílásán át. Vagy éppen megnézheti kedvenc DVD-jét az e célra szolgáló lejátszó lapos képernyõjén. Az ágy bal és jobb oldalán elhelyezett, tetszés szerint szabályozható fényerejû lámpák barátságos, meleg hangulatot teremtenek az alkalmi hálószobában. Az alvóhely színének és anyagának szándékos megkülönböztetése tovább erõsíti a „hálószoba”-érzetet.
 
Mivel az ágy használat után visszacsukódik a helyére, sokkal tágasabb az így kialakuló „nappali” – a szinte teljesen függõleges szögben álló szélvédõüveg is nagyban javítja a térérzetet. A fülke négy méteres külsõ magassága egyértelmûen jelzi, hogy a Mercedes-Benz maximálisan kihasználta a törvény adta lehetõségeket. Az üvegtetõn át sok fény jut be a fülke belsejébe. A berendezés modern és barátságos, két meghatározó anyaga a világos árnyalatú bõr és a diófa. A sofõr a kocsikísérõi oldalon kialakított kényelmes fotelben kedvére nyújtózkodhat és lazíthat. Forgatható kivitelénél fogva tökéletesen alkalmas a vezetések közötti szünetek kellemes eltöltésére az ülõalkalmatosság.
 
[3]A mintaszerû térkihasználású Space-Max tanulmány külseje is felettébb látványos. Fehér metálfényezése, valamint krómozott és nemesacélból készült díszítõelemei hatására elegáns, erõt sugárzó benyomást kelt. Alapja egy Blue-Tec 5 motorral és az új generációs Mercedes Power-Shift automata váltóval felszerelt Actros 1860 LS. Az automata erõátviteli szerkezet használata eleve garancia a kényelmes munkavégzésre. A 600 lóerõs motor kellõ teljesítmény-tartalékot biztosít a stresszmentes, nyugodt vezetéshez.
 
Az Actros Space-Maxszal már sokadik alkalommal szolgáltatott rá ékes bizonyítékot a Mercedes-Benz, hogy kiválóan ért az „álomkamionok” tervezéséhez, és hogy nem feltétlenül zárja ki egymást a viszonylag kis méretû kabin, valamint a jól élhetõ, tágas belsõ tér./Autósoldalak.hu/